8 Mart 2016 Salı

680 Hâkim ve Savcı Açığa Alınıyor

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Teftiş Kurulu Başkanlığı, FETÖ/PDY’nin yargı ayağında isimleri tek tek tespit edilen 680 hâkim ve savcı için soruşturma başlattı. İhracı gündeme gelen isimlerin yargılanmaları sağlanacak

En büyük soruşturma

120’si idari yargı ve 560’ı adli yargı olmak üzere toplam 680 hâkim ve savcı için soruşturma başlatıldı. Terör örgütüne üye olmak ve örgütsel eylemde bulunmak suçlarından yürütülen soruşturma kısa sürede tamamlanacak. FETÖ/PDY’nin devlet içerisindeki en büyük yapılanmalarından biri olan yargı ayağına yönelik yürütülen soruşturma genişletildi. Daha önce yasa dışı dinleme ve darbe girişiminde bulunan hâkim ve savcılarla ilgili kararlar alan ve çok sayıda hâkim ve savcıyı meslekten ihraç eden HSYK, bu kez de örgütün yargıdaki diğer uzantıları için harekete geçti. Soruşturma ile yargıda 2 binin üzerinde mensubu olduğu iddia edilen FETÖ’nün büyük darbe alması bekleniyor.


Bulaşmadıkları suç kalmadı

Türkiye'nin 81 ilini de kapsayan çok sayıda HSYK müfettişinin yürüttüğü soruşturma kapsamında hazırlanan raporlar Teftiş Kurulu Başkanlığına iletilmeye başlandı. Raporlarda, örgütsel bağlantıyı ortaya koyan HTS kayıtları, hâkim ve savcıların aldıkları hukuka aykırı dinleme kararları, yargılamalardaki usulsüzlükler, haksız ve şaibeli mal varlığı gibi çok sayıda suça rastlandığı yer aldı.

On binlerce şikâyet

İdari ve adli yargıda yapılan usulsüzler ve örgütsel faaliyetlerle ilgili bugüne kadar on binleri bulan şikâyet dilekçesinin, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, HSYK kurulları, HSYK Teftiş Kurulu Başkanlığı gibi kurumlara iletildi. Yürütülen soruşturmanın başlangıcını da bu ihbar ve şikâyet dilekçelerinin oluşturduğu ifade edildi. Şikâyetlerden yola çıkan müfettişlerin ortaya koyduğu raporlar doğrultusunda HSYK 2. Dairesi önümüzdeki günlerde kararını açıklayacak.

14 ihraç, 80 açığa alma

17-25 Aralık darbe girişimi sonrası, FETÖ/PDY üyesi başta savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hâkim Süleyman Karaçöl olmak üzere 14 hâkim ve savcı HSYK tarafından meslekten ihraç edilmişti. HSYK Teftiş Kurulunun hazırladığı raporlar doğrultusunda 80 hâkim ve savcı da açığa alınmıştı. Şu ana kadar görevden alınan ve meslekten ihraç edilen hâkim ve savcıların başta casusluk olmak üzere, darbe girişimi, meslek etiğine aykırı hareket, yasadışı dinleme ve izleme kararı almak, terör örgütü üyeliği ve örgütsel eylemlerde bulunmak gibi çok sayıda suça karıştığı tespit edilmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder