26 Mayıs 2016 Perşembe

Kripto Paralel’de Sınırsız İtaat Şartı


İstihbarat birimlerinin bilgi notuna göre FETÖ/PDY, kripto olarak belirlenecek kişileri 8 madde halinde sıralanan esaslara göre seçiyor. Kripto elemanlar, deşifre olmamak adına gerekirse Paralel Yapı’ya müzahir devlet görevlilerince adli değil; ama idari soruşturmalardan bile geçiriliyor. Bilgi notuna göre kripto FETÖ/PDY elemanları gerekirse “alttan sarkan bıyıklı takımı” dedikleri ülkücüler ile irtibatlarını güçlü tutuyor ve hatta onların yanında Paralel Yapı aleyhine konuşabiliyor.

Kod isimler

Kripto eleman olarak Polis Akademisinde her devreden Türkiye çapında en az 3 kişi belirleniyor. Bu kişilerden her ay himmet alınıyor. Himmetin, emniyet müdürü için 1000 TL ile 1500 TL arasında değiştiği belirtiliyor. Bilgi notunda, kripto elemanların kendilerini gizlemeleri için örneğin, iddia oynamaları, gerekirse “menfi hayata müsait” işler yapmaları da teşvik ediliyor. Kripto elemanların seçileceği iller arasında sırasıyla İstanbul, Ankara, Kayseri, İzmir, Konya, Gaziantep, Samsun, Antalya ve Sakarya yer alıyor. Kripto FETÖ/PDY yapılanmasıyla ilgili bilgi notunda gizli tanıkların verdiği ifadelere dayanarak kripto elemanların kurye haberleşmelerine ilişkin önemli ayrıntılar da yer alıyor. Buna göre örgüt yöneticilerinin kendi aralarındaki kurye haberleşmelerinde kısaltma veya şifre kullanılıyor. Mesela “Sry-al” ifadesinde Sry, Sakarya’yı, “al” ifadesi ise kripto elemanın isminin baş harflerini ifade ediyor. Bazen de kripto elemanın emniyetteki devresi ve sivil kodu üzerinden şifreleme yapılıyor.

Kripto sisteminin örgüt kadrolarının saf dışı bırakılması durumunda devreye sokulabilecek bir B planı olduğu belirtilen bilgi notunda “Kripto projesi, cemaatin en büyük başarısı” diye nitelendiriliyor. Bilgi notuna göre kripto elemanlar Polis Akademisinden 1988 yılından sonra mezun olanlardan seçiliyor. Kripto elemanların seçiminde “itaatte sorgulama yapmayan ve fedakârlıkta nefsini ayaklar altına alabilenlere” öncelik veriliyor. Bilgi notunda, halen cezaevinde olan Paralel Yapı'ya mensup polis şeflerinin kullandığı kod isimlerden de söz ediliyor. Buna göre Ali Fuat Yılmazer “Şevket”, Erol Demirhan ise “Şuayip” kod adını kullanıyordu.

Devlet içindeki yedek elemanlar

İstihbarat bilgi notunda kripto elemanlar hakkında şu bilgiler var: “2008’de devlet içinde bir ünitenin (üniteden kasıt genellikle MİT’tir, bazen de ilgili kurumun bir birimi) cemaatin mali faaliyetleri ile ilgili bir çalışma yaptı. Bu çalışma ileri boyutlara ulaşılırsa cemaatin bu olaya müdahale etmesinin mümkün olamayacağını düşünen örgüt buna karşı bir savunma mekanizması geliştirdi. Bu çalışmanın genel adı hizmet içi kripto yapılanmasıdır. Çalışmanın esası, belirli illerde ve birimlerde bazı personelin pasifize edilip ilerleyen dönemlerde yedek olarak tutulmasıdır.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder